• flag
  • flag
  • home
  • contact
  • sitemap

Poljanska cesta 19

4224 Gorenja vas

tel: 04/5107310

info@kmetijapustotnik.si

01s 02s 03 04 05s

29. October 2013

Nad poletno vročino z osvežilno sirotko

Sirotka, ki kot stranski produkt nastane med izdelavo skute in sira, je znana predvsem po svoji specifični sestavi. Nizka vsebnost maščob ter prisotnost beljakovin albuminov pa sirotko in njene izdelke uvršča na seznam izredno zdravih in priporočljivih živil.

Prijetno kiselkast, osvežile okus ter lahka sestava sta idealna kombinacija za vroče poletne dni, ko je potrebno zaradi visokih temperatur še posebej paziti na zadostne količine  zaužite tekočine.

Sadna sirotka

Poleg sirotke, pa lahko izbirate tudi med številnimi sirarskimi skutami, ki so prav tako izredno lahke in primerne tako za pripravo različnih jedi, kot tudi samostojno uživanje.

 

Nekaj idej kako lahko s sirotko in njenimi izdelki pripravite hitro, lahko in okusno kosilo :

SIROTKINA ZELENJAVNA JUHA

Sestavine za 4 osebe:

- 1l sirotke

- 1dl jušne osnove

- 2 korenčka

- ½ brokolija

- 1 večja čebula

- 2 stroka česna

- svež peteršilj

- lonček kisle smetane

 

Priprava:

1. Čebulo in česen olupimo, nasesekljamo in popražimo na olivnem olju. Med tem operemo in narežemo še preostalo zelenjavo.

2. Popraženo čebulo prelijemo s sirotko, dodamo jušno osnovo in preostalo zelenjavo. Vse skupaj na zmernem ognju kuhamo 20 minut.

3. Juho odstavimo iz ognja in jo nekaj minut pustimo, da se ohladi. Preden jo postrežemo vmešamo še lonček kisle smetano in vse skupaj posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

 

BUČKE Z ZELIŠČNIM SIROM, JURČKI IN PRŠUTOM

Sestavine za 4 osebe:

- 30dkg zeliščnega sira ali kozje skute z drobnjakom

- 10dkg jurčkov (lahko uporabite tudi suhe)

- 4 bučke

- 8 rezin pršuta

- 2 čebuli

- svež peteršilj

 

Priprava:

1. Bučke operemo in narežemo na tanke kolobarje, čebulo nasekljamo in popražimo na olivnem olju.

2. Ko čebula ostekleni, ji v ponvi najprej dodamo gobe in na to narezane bučke. Vse skupaj pražimo še 5 minut. Med tem v drugi posodi popečemo rezine pršuta in jih razporedimo na servirne krožnike.

3. Ko se bučke popražijo vse skupaj posujemo z zdrobljenim zeliščnim sirom in svežim peteršiljem, dobro premešamo, solimo in serviramo na rezinah pečenega pršuta.

 

Celotno ponudbo različnih vrst sirotk in sirarskih skut si lahko ogledate v našem katalogu izdelkov