• flag
  • flag
  • home
  • contact
  • sitemap

Poljanska cesta 19

4224 Gorenja vas

tel: 04/5107310

info@kmetijapustotnik.si

01s 02s 03 04 05s

13. November 2016

Ovčje mleko, naravni dragulj

Dobro je vedetiOvčje mleko in izdelki iz ovčjega mleka, so bili dolgo časa precej zapostavjeni, vendar se njegova uporaba v zadnjem času izjemno povečuje. Zakaj?

Eden od razlogov je zagotovo odličen okus in visoka kulinarična vednost ovčjih izdelkov. Zaradi specifične sestave ovčjega mleka, so izdelki, ne glede na to ali gre za sveže produkte kot so jogurti in skute ali za poltrdi in zorjene sire, izjemno bogatega in polnega okusa ter prijetne arome. Prav aroma teh izdelkov je eden od pokazateljev kvalitetnega mleka. Če je oskrba živali pravilna in so v postopku molže zagotovljeni visoki standardi higiena ima ovčje mleko izjemno nežno aromo.

Prav tako, kot druge vrste mleka, tudi ovčje vsebuje številne vitamine in minerale, beljakovin in kalcij.  V primerjavi s kravjim in kozjim ima ovčje mleko bistevo več maščob, (vsebnost se v povprečju giba okrog 6,5%), zaradi česar je velikokrat deležen neupravičenih kritik. Sestava maščob v ovčjem mleku je precej drugačna kot v kravjem. Ta se v mleku nahaja v obliki krogljic. Manjše kot so krogljice, lažje prebavljiva je maščoba. V primerjavi s kravjim mleko, so maščobne krogljice v ovčjem mleku bistveno manjše. Prav tako je potrebno upoštevati izredno dobro razmerje med omega 3 in mega 6 maščobami, zaradi česar so ovčje mleko in izdelki iz njega uvrščeni na seznam zdravih živil.

Ovčke na domačem pašniku

Ovčje mleko vsebuje 4 do 5-krat več konjugirane linolne kisline, kateri številni znanstveniki pripisujejo izjemne pozitivne učinke pri prepečevanju rasti rakavih celic, poleg tega pa ugodno delujejo pri zmanjšanju telesnih maščobnih zalog.

Visoke vrednosti magnezija in kalcija, vitamina C in D ter cinka izboljšujejo gibčnost koti in prepečujejo osteroporozo, aminokisline ki so prisotne v ovčjem mleku pa razstrupljajo telo in zavirajo stranje.

 

Ovčje mleko lahko zaradi svoje ugodne sestave skorajda označimo za naravni dragulj, seveda pa smo še vedno mnenja, da z nobeno stvarjo ni potrebno pretiravati in da je za dobro počutje in zdravje v privi vrsti potrebna zmernost in predvsem uravnotežena in raznolika prehrana.