• flag
  • flag
  • home
  • contact
  • sitemap

Poljanska cesta 19

4224 Gorenja vas

tel: 04/5107310

info@kmetijapustotnik.si

01s 02s 03 04 05s

12. December 2014

Poljanska dolina, dežela pod Blegošem

 

Poljanska dolina, dežela pod Belgošem

 

 

 

 

Od Žirov do Škofje Loke se ob reki Sori vije Poljanska dolina - majhna, preprosta a vendarle tako zelo bogata….

Travnato ravnico vzdolž glavne poti obdajajo številni griči in hribi, v zavetju katerih se skrivajo majhne vasice in osamljene jase obdane z prostranimi gozdovi. Domačini, včasih malce trmasti a vedno pridni in delovni ljudje, ki so že včasih veljali za dobre obrtnike.  Kmetije, velike in majhne, tiste v dolini in tiste nekoliko skrite očem. Vaške gostilne, ki goste razvajajo s prav domačo hrano in seveda Blegoš-»naš« Blegoš, na katerega se mora pravi Polan'c povzpeti vsaj enkrat na leto. Vse to je Poljanska dolina!

Dvorec VisokoPestra in bogata zgodovina je za seboj pustila velik pečat, ki je zagotovo najbolj viden v številnih bunkerjih Rupnikove linije, ki so jo v tridesetih letih 20. stoletja gradili starojugoslovanski vojaki. Preko Blegoša  in vse do Golega vrha se vrstijo številne utrdbe, ki so med seboj povezane tako z podzemnimi rovi, kot tudi s pohodniškimi in kolesarskimi potmi, ki se nadaljujejo in prepletajo naprej po vsej dolini. Narava, s katero se lahko pohvali Poljanska dolina, je bila v zgodovin že večkrat navdih številnim kulturnikom in umetnikom. Od znane rodbine slikarjev Šubic in likovnih umetnikov Zajc do Antona Ažbeta in seveda najbolj prepoznavnega poljanskega kulturnika dr. Ivana Tavčarja. Ta je za seboj, poleg številnih znanih del, kot so Visoška kronika in Cvetje v jeseni, zapustil tudi prelep dvorec Visoko. Naravne danosti, ki jih ponuja dolina, že stoletja s pridom izkoriščajo tudi kmetije, ki se poleg živinoreje in poljedelstva, ukvarjajo s številnimi domačimi obrtmi. Peka kruha in peciva, žganjekuha, mlinarstvo, sirarstvo in mesarstvo so samo nekatere dejavnosti, ki jih je moč najti skorajda v vsaki vasici. Domače in naravne izdelke pa s pridom uporabljajo tudi vaški gostinci, ki iz njih pripravljajo tradicionalne jedi naših babic.

Naj zaključim z besedami starejšega domačina, enega izmed tisti »vaških modrecev«, ki mu človek vedno znova z zanimanje in veseljem prisluhne: » Poljanska dolina je bila vedno malce posebna in svojevrstna. Ljudje tu niso negodovali. Vsake toliko je v gostilni kdo »pojamral« drugače pa so rajši kot to poprijeli za delo in poskrbeli sami zase. In vedno jim je uspelo.«