• flag
  • flag
  • home
  • contact
  • sitemap

Poljanska cesta 19

4224 Gorenja vas

tel: 04/5107310

info@kmetijapustotnik.si

01s 02s 03 04 05s

31. October 2016

Sirovi napihnjenčki

Dobro je vedeti

Med prazniki naša hiša zaživi v popolnoma drugačnem vzdušju. Iz vseh koncev diši po domačih dobrota, kuhinja  postane pravo družabno središče, hiša pa polna ljudi-cela družina, pa seveda vsi tisti prijatelji in znanci, ki jih skozi leto vse premalokrat srečamo.

Ob vsaki takšni priložnosti vedno znova razmišljamo kaj postaviti na mizo. Da bo malce drugače kot ponavadi, pa kljub temu ne preveč zakomplicirano (ker časa tako ali tako vedno primankuje), pa okuso in seveda kar se da lepo na pogled.

Pri nas seveda brez sira ne gre, tako smo letos prvič pripravljali okusne majhne prigrizke, ki smo jih poimenovali kar "Sirovi napihnjenčki".  Priprava je enostavna in hitra, okus pa naravnost božanski. Mi smo jih takoj vzljubili!

Sirovi napihnjenčki

Sestavine:

- 1dl olja
- 2 dl vode
- 200g mehke moke
- 5 jajc
- 100g naribanega sira (mi smo uporabili starani ovčji sir)
- sol in poper
- muškatni orešček

 

Priprava:

1. V posodo vlijemo olje in vodo, posolimo in postavimo na kuhalno ploščo. Ko tekočina zavre odstavimo in z leseno kuhalnico vmešamo moko.
2. Jajca postopoma vmešamo* v mokasto kepo, ki smo jo dobili v posodi. Mešamo toliko časa, da masa postane enakomerna. Dodamo še muškatni orešček in nariban sir.
3. Testo s pomočjo žličke** oblikujemo v majhne kepice in jih  polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pekač porinemo v hladno pečico, nastavno na 180°C in pečemo 15-20minut.

* nikar ne skrbite, če se vam sprva jajca ne vmešajo v mokasto kepo, potrebno je kar nekja vztrajnosti                                                     ** med oblikovanjem kepic žličko večkrat pomočite v hladno vodo, tako preprečite, da se vam testo lepi na žličko


Napihnjenčki so najboljši, ko so še malce topli, ohlajene pa lahko v posodi shraniti tudi za dan ali dva.

Dober tek!