• flag
  • flag
  • home
  • contact
  • sitemap

Poljanska cesta 19

4224 Gorenja vas

tel: 04/5107310

info@kmetijapustotnik.si

01s 02s 03 04 05s

23. January 2017

Srebrno priznanje na mednarodnem ocenjevanju World cheese awards

V čertek, 16.11.2016 je v španskem San Sebastianu že devetindvajsetič zapored potekalo mednarodno sirarsko tekmovanje World cheese awards. Gre za največje sirarsko ocenjevanje na svetu,  na katerem sodeluje več kot trideset držav. Dvestopetdeset članska komisija ocenjuje pribljižno tri tisoč vzorcev sira, ki so deljeni v več kategorij. Na podlagi točkovanja ob koncu razglasijo absolutnega zmagovalca, siri, ki prejmejo zadostno število točk, pa so prejemniki bronastega, srebrnega, zlatega ali super zlatega odličja.

Slovenija do letošnjega leta svojega predstavnika na omenjene tekmovanju še ni imela.

Na ocenjevanje smo poslali Sir Kozovč, katerega posebnost je predvsem ta, da je izdelan iz mešanice kozjega in ovčjega mleka. Kombinacija mleka, postopek izdelave in nekajmesečno zorjenje v kleti siru doprinese posebno in edinstveno aromo ter bogat in poln okus.Sir Kozovč povezuje arome in okuse zaradi katerih ga uvrščamo med svoje top gurmanske sire, ob tem pa je izjemno priljubljen tudi med našimi strankami, zaradi česar odločitev, da v Španijo pošljemo ravno ta sir, ni bila težka.

V kategoriji sirov iz mešanega mleka je Kozovč prejel srebrno priznanje.

Da je priznanje prejel ravno ta sir, ima za nas posebej velik pomen, saj smo zadnje desetletje z veliko željo in vnemo vzpodbujali ponovni razvoj vzreje drobnice. Poljanska dolina se lahko danes pohvali s številnimi kozjerejskimi in ovčjerejskimi kmetijami, s pridelavo visoko kakovostnega mleka, ki je najpomembnejša osnova za dober sir. 

Dosežen uspeh je za nas velika vzpodbuda in ob enem potrditev, da smo na pravi poti. Veseli smo, da se lahko slovensko sirarstvo s svojo kvaliteto postavi ob bok številnim svetovnim sirarskim »velesilam«.

Sir Kozovč