Sir in vino, najlepši par?

Vse večkrat nam stranke zastavljajo vprašanje: »Kakšno vino pa naj kombiniram s tem sirom?« Dejstvo je, da »čarobno« vino, ki bi pristajalo vsem sirom, ne obstaja, prav tako pa ne sir, ki bi se podal k vsakemu vinu.

Vsi vemo, da sta si sir in vino usojena, vprašanje je le, katera dva sta najlepši par?

S siri najlažje in najpogosteje kombiniramo bela vina, vendar pa imajo tudi rdeča v kombinaciji s pravim sirom lahko svoj čar. Pri povezovanju vina in sira se velja bolj kot na pravila zanašati na lasten okus, so pa lahko ta vsaj malo v pomoč, da vemo, kje pravzaprav začeti:

  • Mehkejši, sveži in nežni siri se običajno bolje ujamejo z belimi vini.
  • Sir Kosobrin, ki ima sicer nekoliko nežnejše okuse in arome, vendar izstopa zaradi bele plesni, ki obdaja hlebček, najlepši par najde med nekoliko bolj dozorelimi belimi vini.
  • Rdeča vina najbolje kombiniramo s trdimi siri bolj intenzivnega okusa. Med našimi lahko v tem primeru izpostavimo zorjeni sir Pustotnik.
  • Posebneži, ki jih ne gre izpustiti, so tudi predikatna vina oziroma vina ledene trgatve. Zaradi izrazite sladkobe ta vina ob sebi potrebujejo sire, ki jim s svojimi okusi lahko sledijo. Siri Hubert, Martin in Florijan so med tistimi z nekoliko bolj izrazitimi, močnimi aromami in temu primerno bogatimi okusi. V kombinaciji s sladkimi vini lahko tako najdemo ravno pravo ravnovesje pikantnosti in sladkobe, ki ustvari čudovit kulinarični par.

Kot smo že omenili, se lahko pravila tu in tam tudi prekršijo. Mogoče uspete najti kombinacijo, ki je pravzaprav nasprotje vsem predlogom, pa kljub temu deluje harmonično, usklajeno in predvsem (kar je seveda najpomembneje) okusno!

Pred nami je mesec november – čas martinovanja, ki na različnih koncih Slovenije ponuja številne prireditve, degustacije in vinske dogodke. Priložnosti za okušanje in iskanje najboljših kombinacij tako zagotovo ne bo manjkalo.

Mi se bomo drugi in tretji vikend v novembru (9. in 10. november ter 16. in 17. november) »potuhnili« v rove pod Kranjem, kjer se bo odvijala že tradicionalna Vinska pot pod starim Kranjem.

Številne vinske in kulinarične stojnice ter odlično vzdušje so več kot dober razlog, da se tudi vi »skrijete« v rove in se v dobri družbi podate na kulinarično avanturo.

V naši hiši se vinske poti v rovih vsako leto znova razveselimo. Izvrstna organizacija, prav posebno vzdušje in odlični razstavljavci, najboljše pri vsem pa je, da pod zemljo ni signala. Velikokrat kar malo pozabimo, kako prijetno je lahko, ko nismo dosegljivi, ampak smo enostavo tam – uživamo v trenutku in dogajanju, ki nas obdaja.

Pridružite se nam, super bo!

 

Se vidimo na Vinski poti v rovih pod starim Kranjem!